Popkoor Afslag 26
Hét gemengde popkoor uit Vaassen
Copyright © 2016  Afslag 26
Het koor:
Popkoor Afslag 26 is opgericht op 9 maart 1999.

Geschiedenis:
Nadat in mei 1998 een gelegenheids koor was gemaakt uit leden van het lokale shantykoor Kantje Boord en het dameskoor NeNoNi hebben twee mensen (waaronder de toenmalige dirigente Rina Nass) de stoute schoenen aangetrokken en een advertentie gezet voor een gemengd popkoor. Ruim 50 mensen waren de eerste oefenavond in september 1998 aanwezig en binnen korte tijd was het koor uitgegroeid tot 80 leden.
Er werd toendertijd geoefend in de zaal achter cafe Maartenshof waarna ook menig uurtje in het cafe werden doorgebracht.

De naam:
Toen het koor was opgericht moest er een naam komen en van de diverse inzendingen is uiteindelijk gekozen voor Afslag 26. Dit om twee redenen: 1) Als je over de snelweg A50 van Apeldoorn naar Zwolle rijd moet je Afslag 26 nemen om naar Vaassen te gaan. 2) Als de dirigent aan het einde van een stuk is gekomen dan geeft hij een teken om te stoppen en dat noemt men afslaan en in de beginperiode moest dat wel vaker dan 1 keer gebeuren.

Oefenen:
Momenteel oefent het koor met ruim 25 leden in het clubgebouw van Regio 72 aan de Zichtstede 16 in Vaassen. De repetities zijn elke dinsdagavond van 20:00 tot 22:00 (uitgezonderd de zomervakanties). Daarna is er aan de bar nog tijd om de overbelaste stembanden tot rust te laten komen.

Repertoire:
Het repertoire bestaat uit popmuziek uit de jaren 70 tot en met heden. Voor alle nummers die we zingen en gezongen hebben zie "In actie - repertoire". We zingen de nummers 4-stemmig. Vroeger begonnen met SATB (Sopranen-Alten-Tenoren-Bassen) maar nu tegenwoordig SMAB (Sopranen-Mezzo-Alt-Bariton)
Het koor streeft in ontspannen sfeer naar een zo hoog mogelijke kwaliteit, daarop zijn dan ook de repetitie avonden afgestemd.
Aan het begin van de avond wordt ook begonnen met inzingen en zangtechniek. Voor de pauze is het instuderen van nieuwe nummers en na de pauze bijhouden van de rest van de nummers. Op de avonden blijkt de beleving hoog te scoren want het plezier in het zingen voert de boventoon. De choreo is minimaal maar bij sommige nummers zit iets beweging wat de nummers vaak ten goede komt.
Ook kerstnummers staan op het repertoire omdat de kerst een periode is waar meerdere optredens mogelijk zijn en omdat de sfeer uniek is.


Optredens:
We proberen zes tot acht keer per jaar op te treden waarvan de helft rond de kerst zal gebeuren. Als hiervan foto's beschikbaar komen (meestal via familie van de zingende leden) dan worden deze geplaatst op de fotopagina.

Plezier:
Plezier naast het zingen staat ook hoog in het vaandel. Zo is men in 2014 op de fiets gestapt om in de vier dorpen van de gemeente een miniconcert te geven. Een weekend weg met z'n allen of je bakkunsten tonen op de laatste oefenavond zijn enkele evenementen naast het zingen.